keskiviikko 17. elokuuta 2011

Pitsaohje

Yleisön pyynnöstä laitan pizzaohjeen, jota me aina käytetään. Tämä pitsa on tosi katevä, kun nämä pohjat tehdään ensin erikseen ja ne voi sitten vaikka pakastaa, jos haluaa esim. etukäteen valmistella juhliin pohjat tai ei heti halua dinosauruksen annosta syödä :) Myös kastikkeen voi tehdä etukäteen ja pakastaa.


Tästä ohjeesta tulee NELJÄ (4) pyöreää pohjaa:

Pohja:

3 dl lämmintä vettä
1 dl oliiviöljyä (tai muuta öljyä, jota kaapissa on. Itse käytän rypsiöljyä)
1/3 pkt hiivaa (siis kolmasosa)
1 tl suolaa
450 g vehnäjauhoja

Sekoita öljy lämpimään veteen ja murenna hiiva sekaan. Liuota hyvin. Lisää suola ja lopuksi jauhot hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Taikinan on parempi olla hieman pehmeä kuin kova!

Kohota tunti. Leivo neljä ohutta, pyöreää pohjaa. Käytä kaulimiseen jauhoja, jotta taikina ei tartu alustaan. Paista uunin keskitasossa 3 min. 300 asteessa. Meidän kiertoilmauunin maksimilämpö on 250, joten olen sellaiset 5 min. paistanut aina yhtä pohjaa, kunnes pohja saa hieman väriä, mutta ei mene kovaksi.


Kastike (neljään pitsaan):

öljyä paistamiseen
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2prk tomaattimurskaa (itse käytän paseerattua tomaattia, koska en pidä paakuista)
2 rkl tuoretta oreganoa (kuivattukin käy, jos tuoretta ei ole)
4 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi ja paista kattilassa runsaassa öljyssä. Lisää tomaattimurska, aurinkokuivatut tomaatit ja tuore oregano. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää mausteet maun mukaan. Itse en lisää suolaa ollenkaan, koska täytteistä tulee niin paljon suolaa.

Levitä kastike paistetun pohjan päälle ja lisää täytteet maun mukaan. Meillä käytetään kinkkua, sinihomejuustoa, katkarapuja, mozzarellaa, paparikaa, ananasta, juustoa...  Täytteitä vaihtelemalla saa erilaisia pitsoja, jokaisen maun mukaan :) Alla olevassa pitsassa taitaa olla katkarapuja, kinkkua, sinihomejuustoa ja juustoa. Paista pitsaa uunin keskiosassa 5 min. 300 astetta. (Edelleenkin meidän uunista saa lämmöksi 250 astetta, mutta tuo 5 min. on aika hyvä aika.) Pitsa on valmis, kun juusto on hyvin sulanut ja reunat hieman tummat.




Hyvää ruokahalua! :)



17 kommenttia:

  1. MISSÄ paistat nämä? Onko jotkut vuuat? Varmaan tyhmä kysymys, mutta olen huono leipoja, mutta innokas ruuanlaittaja, joka on ihan eri asia.

    Olenkin vallan unohtanut pitsat, joten tämä on minulle kuin tilaustyö. Kiitos!

    Katkaravut, ananas, valkosipuli, yrtit, tomaattimruska...jam. Ehkä saan kantarelleista vielä oman version.

    VastaaPoista
  2. Nam..pitsa on hyvää, varsinkin itse tehtynä, silloin tietää mitä siinä on ja voi itse laittaa omat lempparit.
    Saatetaan lauantai-iltaisin tehdä pellillinen, vähän niinkuin iltapalaksi saunan jälkeen tai vaihtoehtoisesti lämpimiä uunivoileipiä HK-sinisestä. Nam..:)

    Mukavaa viikon jatkoa, jokos teillä on sateet loppuneet siellä päin.?

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos ohjeesta! Tämä menee ehdottomasti kokeiluun :) -Eea

    VastaaPoista
  4. Leena Lumi: Paistan pitsat ihan tavallisella uunipellillä leivinpaperin päällä. Täytteitä voi tosiaan nakella päälle ihan oman maun mukaan ja kanttarellit kuulostaa tosi hyvälle! Mukavaa kokkailua :)

    Tuija: Sateet on loppuneet, helteet ovat tulleet... Tänään 27 astetta, huomiseksi lupailtu 31 astetta. En tykkää, kun on liian kuuma! Sateetkin oli ok, kun oli sopivan lämmintä :)

    Eea: ole hyvä! Toivottavasti maistuu!

    VastaaPoista
  5. Näitä pitää kokeilla!!! Olen nyt alkanut taas leipomaan ja kokeilemaan uusia reseptejä, kun illat pimenevät!!! Kiitos ohjeesta!

    Niin ja koitan laittaa joskus jotain kuvia blogiini poikien huoneista...on into päällä sisäsisustamisenkin suhteen!!!

    VastaaPoista
  6. Kiitos ohjeesta kokeilen
    varnaan piakkoin:)

    Jamssi

    VastaaPoista
  7. Sanna-Riikka: Mukavaa leipomista! Ja kiva, jos kehtaat poikien huoneista laittaa kuvia :)

    Jamelia: Jäänpä odottelemaan kuvia teidän pitsoista :)

    VastaaPoista
  8. Kuule, kotikokkaajalle oivallinen keksintö tuo pohjien paistaminen ensin erikseen!
    Kotiuuneissa kun on pizzan kanssa juuri tuo ongelma, ettei uunia saa riittävän kuumaksi.
    Itse pidän reiluista täytteistä ja esipaistetulla pohjalla sekään ei siis muodostu ongelmaksi.
    Kaunis kiitos ohjeesta,eilen viimeksi oli kotona kyselyjä itsetehdystä pizzasta.

    VastaaPoista
  9. Tosiaan Sirkku, tuo pohjien esipaistaminen on hyvä homma. Itse paistoin pohjat viime perjantaina ja säilytin ne suojassa liinan alla lauantaihin. Hyvin peitettynä pysyvät pehmeinä. Myös kastikkeen tein vuorokauden etukäteen ja säilytin jääkaapissa yön yli. Suosittelen ainakin kokeilemaan :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos ohjeesta!
    Pitääpä joku viikonloppu kokeilla, varmasti on hyvää...☺

    VastaaPoista
  11. Irmastiina ja jarna: Mukavaa leipomista :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos paljon reseptistä, kyllä kokeilen.♥

    VastaaPoista
  13. Namskis :) Mekin tehdään aika usein kotona pizzaa, mutta tehdään yleensä pellillinen, kuten Tuijakin tuolla ylempänä kertoili, vaikka voisi hyvin tehdä pienempiä pyörylöitäkin. Niin tai näin, niin kotitekoinen pizza on herkkua!
    Vastailinkin tuonne mun blogin puolelle sun talokyssäriin ;)
    Minä tänään jo vähän nautin helteistä, laittelin taas terdeä kuntoon, joku virtapiikki taas heti, kun vähän arska kurkisti pilvien takaa, heh ;D

    VastaaPoista
  14. Ok Liisa, käympä kurkkaan sun blogiin :)

    VastaaPoista
  15. Kiitos!

    Blogissani avautuu huomenna arvonta, jos sinua kiinnostaa. Luvassa mm. sisustusta, puutarhaa etc.

    VastaaPoista
  16. Kiitos ilmotuksesta Leena! Pakkohan se on tulla osallistumaan :)

    VastaaPoista