tiistai 11. kesäkuuta 2013

Pizza

Kaipuu Italiaan yllätti ja sillon ei auta muu, kuin tehdä pitsaa. Olen joskus ennenkin laittanut tänne pizza-reseptin, jota käytän aina. On oikeasti parempaa kuin missään pitzeriassa ja maistuu koko perheelle!







Tämä pizza on tosi katevä, kun nämä pohjat tehdään ensin erikseen ja ne voi sitten vaikka pakastaa, jos haluaa esim. etukäteen valmistella kaiken. Myös kastikkeen voi tehdä etukäteen ja pakastaa.


Tästä ohjeesta tulee NELJÄ (4) pyöreää pohjaa:

Pohja:

3 dl lämmintä vettä
1 dl oliiviöljyä (tai muuta öljyä, jota kaapissa on. Itse käytän rypsiöljyä)
1/3 pkt hiivaa 
1 tl suolaa
450 g vehnäjauhoja

Sekoita öljy lämpimään veteen ja murenna hiiva sekaan. Liuota hyvin. Lisää suola ja lopuksi jauhot hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Taikinan on parempi olla hieman pehmeä kuin kova!

Kohota tunti. Leivo neljä ohutta, pyöreää pohjaa. Käytä kaulimiseen jauhoja, jotta taikina ei tartu alustaan. Paista uunin keskitasossa 3 min. 300 asteessa. Meidän kiertoilmauunin maksimilämpö on 250, joten olen sellaiset 5 min. paistanut aina yhtä pohjaa, kunnes pohja saa hieman väriä, mutta ei mene kovaksi.


Kastike (neljään pitsaan):

öljyä paistamiseen
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2prk tomaattimurskaa (itse käytän paseerattua tomaattia, koska en pidä paakuista)
2 rkl tuoretta oreganoa (kuivattukin käy, jos tuoretta ei ole)
4 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi  ja paista kattilassa runsaassa öljyssä. Lisää tomaattimurska, aurinkokuivatut tomaatit ja tuore oregano. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää mausteet maun mukaan. Itse en lisää suolaa ollenkaan, koska täytteistä tulee niin paljon suolaa.

Levitä kastike paistetun pohjan päälle ja lisää täytteet maun mukaan. Meillä käytetään kinkkua, sinihomejuustoa, katkarapuja, mozzarellaa, paprikaa, ananasta, juustoa...  Täytteitä vaihtelemalla saa erilaisia pitsoja, jokaisen maun mukaan.  Paista pitsaa uunin keskiosassa 5 min. 300 astetta. (Edelleenkin meidän uunista saa lämmöksi vain 250 astetta, mutta tuo 5 min. on aika hyvä aika.) Pitsa on valmis, kun juusto on hyvin sulanut ja reunat hieman tummat.


Makoisaa päivää!

5 kommenttia:

  1. Sanoisinko, että vesi herahti kielelle, pitsaa en olekaan aikoihin tehnyt. Täytyy pitää mielessä, että täältä saa kaivettua ohjeen kun oikein alkaa pitsattamaan.Hyvää ruokahalua sinne.
    Aurinkoista viikon jatkoa sinulle Maria.

    VastaaPoista
  2. Ihanat kuvat, käyn täällä ihailemassa aina kuviasi, vaikken niin kommentoikaan, ovat aina yhtä valloittavia :). Ikävä Italiaan laittoi muutaman rivin kirjoittamaan nimittäin minua se vaivaa vähän väliä, enkä tiedä miksi sitä onkin niin menettänyt sydämensä sille maalle. Yritän saada syksyksi reissun sinne siskoni kanssa, kun koko perheen voimin olemme lähdössä Azoreille. Varmasti hieno paikka sekin, mutta mahtaako Italiaa voittaa mikään ;). Kerrassaan herkullisen näköistä pizzaa :) aurinkoisia ja leppoisia kesäpäiviä teille.

    VastaaPoista
  3. Oih pizzaa...sitä pitäisikin tehdä joku päivä! Näyttää niin herkulliselta, makua ei tarvitse edes epäillä :)

    VastaaPoista
  4. Minun lapsuudenkodissani tehtiin pizzaa joka perjantai saunan jälkeen. Omillekin lapsille tuntuu maistuvan!
    Täytyy seuraavalla kerralla kokeilla vinkkiäsi esipaistaa pohjat. Tulee varmasti rapeampi lopputulos

    VastaaPoista
  5. Oih kun on herkullisen näköistä! Jos pohjan pakastaa esipaistettuna niin miten se kannattaa sulattaa (huoneenlämmössä/jääkaapissa) vaiko laittaa jäisenä uuniin? :)

    VastaaPoista