sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Salmiakkisitruunakakku

Eipä uskoisi, että minä olen tämän kakun tehnyt. Nimittäin juuri onnistuin polttamaan popcornitkin mikrossa. :D Tämä salmiakkisitruunasuklaakakku on syntymäpäiväkakkuni elokuulta. Halusin kokeilla jotain erilaista ja jossain lehdessä näin tämän kakun ohjeen. Mielestäni se onnistui hyvin ja oli hyvän makuinen, mieheni taas ei pitänyt siitä ollenkaan. Hän on sitä mieltä, että salmiakkia ja suklaata ei pidä sekoittaa keskenään. :) No joo, olihan tämä vähän eksoottinen, mutta ihan syötävä kuitenkin. Päälliseen voisi tietysti vaihtaa suklaaseen, jos salmiakki ei miellytä. Tai tehdä pohjan ilman suklaata ja pidättäytyä vain sitruunassa ja salmiakissa. Makukysymyksiä siis.

Tänään ne onneksi loppui. Nimittäni Oktoberfestit. Toivottavasti ensi viikolla julkiset kulkee normaalisti! Mekin kävimme siellä parina päivänä, sieltä kuvia tulossa myöhemmin. Ihmisiä riitti ja tunnelma oli tiivis. :)





Kakussa on yhteensä 11 kerrosta. :)



Salmiakkisitruunakakku:

Pohja:

400g tummaa suklaata
400g voita
8 munaa
3,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl turkinpippurirouhetta


Kostutus:

1 dl vettä
1 dl sokeria
2 dl sitruunamehua


Täyte:

6 dl vispikermaa
400g sitruunarahkaa
1 dl sokeria
4 liivatelehteä
1 sitruunan mehu


Kuorrutus:

4 dl kermaa
300g hopeatoffeekarkkeja


Koristeluun:

noitapillejä


Valmistus:

Tarvitset 2 samankokoista irtopohjavuokaa, jotta kakkupohjat paistuvat tasaisesti. Voitele ja korppujauhota vuoat. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

1. Sulata kattilassa suklaa ja voi. Sekoita sileäksi ja laita jäähtymään.
2. Vaahdota munat ja sokeri.
3. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää jäähtynyt suklaa-voiseos sekä turkinpippurirouhe.
4. Jaa taikina vuokiin tasaisesti ja paista uunin alatasolla 50-60 minuuttia uunin tehosta riippuen.
5. Kumoa kakut ritilälle ja anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

6. Kuumenna kostutuksen vesi ja liota siihen sokeri ja sitruunanmehu. Anna jäähtyä hyvin!

7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon rahka ja sokeri. 
8. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä, kuumenna sitruunamehu ja liota liivatelehdet mehuun. Hämmennä tasaiseksi rahkavaahtoon.

9. Leikkaa kakkujen pinnat tasaisiksi kolmeen osaan. Vuoraa toinen irtopohjavuoka kelmulla ja kokoa kakku siihen.
10. Levitä pullasudilla kostuketta tasaisesti yhden kakkupohjan päälle ja nostele päälle täytettä. Täytä vuorotellen kakkupohjalla ja täytteellä.
11. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia ennen kuorrutteen tekoa.

12. Kaada kerma ja karkit kattilaan ja hämmennä, kunnes ne ovat sulaneet. Kinuski on valmista, kun se muodostaa pisaran kylmällä vedellä täytetyn lasin pohjalle. Jäähdytä kinuskia ennen kuin kaadat sen kakun päälle.

13. Koristele makeisilla ja tarjoa seuraavana päivänä.


Kommenttina voisin vielä sanoa, että kinuskin teko kakun päälle ei ollut mitenkään yksinkertaista. Ensin näytti, ettei kinuski jähmety millään ja kaadoin sen kakun päälle illalla jäähtyneenä. Siltikin se oli vielä hyvin valuvaa. Kinuskia jäi aika paljon yli ja laitoin sen jääkaappiin. Seuraavana päivänä se oli tarpeeksi jähmeää ja olisi varmasti ollutkin parempi kaataa se kakun päälle vasta seuraavana päivänä. Salmiakkikinuski on oiva myös vaniljajäätelön kaverina, joten ei kuorrute syömättä jäänyt. :)

Pohjasta ei turkinpippuria erottanut oikeastaan ollenkaan. En sitten tiedä, miten pohjan rakenne muuttuisi, jos rouhetta laittaisi tuplamäärän. Joko jättäisin rouheen kokonaan pois tai sitten laittaisin reilusti enemmän.








Herkullisia hetkiä toivotellen,


10 kommenttia:

  1. Hei! Näyttää H E R K U L L I S E L T A ! Mieheni kuolasi kakkusi tuossa vieressäni ;)
    Mukavia syyspäiviä teille!
    Kikka

    VastaaPoista
  2. Salmiakki ja sitruuna kuulostaa hyvältä yhdistelmältä, täytyy itsekin kokeilla :)

    VastaaPoista
  3. Vau mikä taideteos! Uskaltaisinkohan itsekin yrittää?

    VastaaPoista
  4. Olet kyllä aikamoinen kakkumaakari! Nyt se on todistettu.

    VastaaPoista