tiistai 18. maaliskuuta 2014

Pääsiäinen Baijerissa

Heippa Baijerista! Eräs lukijani oli kysellyt, miten täällä näkyy pääsiäinen. Tänä vuonna pääsiäinen sattuu huhtikuun loppupuolelle. Alla olevat kuvat on otettu kolme vuotta sitten, kun pääsiäinen oli myös huhtikuun loppupuolella. Täällä oli silloin 25 astetta lämmintä ja kaikki puut ja kukat olivat täydessä loistossaan. Säät voivat täällä olla hyvinkin vaihtelevat, joten koskaan ei voi tietää, onko hellettä, myrskyä vai takatalvi. Eräs vuosi heräsimme 2. pääsiäispäivänä lumisateeseen. 
Yleensä huhtikuun lopussa on jo täysi kesä. 

Baijeri on katolilainen, joten kaikkina pyhäpäivinä (pitkäperjantai, 1. pääsäispäivä, 2. pääsiäispäivä) kaikki kaupat ovat kiinni ja myös osa ravintoloista. Täällä ei tavallisena sunnuntainakaan ole koskaan kaupat auki. Jos ilmat ovat hyvät, niin ihmisiä on paljon biergarteneissa. Biergartenit ovat ravintoloiden piha-alueita, joista löytyy yleensä leikkipaikka myös lapsille. Biergarteniin voi viedä omat eväät mukana, mutta juomat pitää ostaa ravintolasta. Yleisimpiä juomia ovat oluet (Helles=vaalea olut, Weißbier=vehnäolut, Radler=puolet hellesiä, puolet spriteä), limukat ja kivennäisvesi. Hinnat eivät päätä huimaa. Kaikki juomat (0.5l) ovat n.2.5 - 4€ (4 egee on varmaan jo yläkanttiin). Biergarteneista saa myös ruokaa ihan kohtuu hintaan. Biergarteneita löytyy ympäri Müncheniä, kallein varmasti (turisteja täynnä oleva) kiinalaistorni (chinesischer turm) Englischer Gartenissa.

Jotkin ravintolat ovat tosiaan pyhäpäivinä kiinni. Meidän kylällä ravintolat ovat kiinni monesti muutaman tunnin päivällä ja aukaisevat ovensa jälleen illaksi. Täällä on ihan normaalia mennä lasten kanssa syömään aika myöhäänkin (klo 19-20).Tippiä tulee jättää 5-10% laskun loppusummasta. Kekustan ranvintolat ovat kalleimpia, vähän sivummalta saa hyvää ruokaa paljon halvemmalla. Saksalaiset syövät paljon ulkona, joten ravintoloita on helppo löytää ympäri kaupunkia.

Julkiset kulkuneuvot (U-bahn (metro), S-bahn (paikallisjunat) sekä Tramit (ratikka) ja bussit) kulkevat pyhäpäivinä sunnuntaiaikataulujen mukaisesti. Tosin monet bussit eivät kulje sunnuntaisin ollenkaan.     Viikonloppuisin Münchenin tunnelit ovat olleet nyt rempassa ja silloin väliä ajaa korvaava s-bahn. Kuulutukset tulevat yleensä vain saksaksi...

Münchenissä päärautatieasemalla (Hauptbahnhof) on myös pyhäpäivinä lehtipisteet auki, joista saa ostettua matkalukemista. Lauantaina kaupat ovat auki normaalisti. Saksassa pääsiäisloma on kaksi viikkoa ja se alkaa viikko ennen pitkää perjantaita. Ihmisiä siis riittää turistipaikoissa ihan kiitettävästi. Suosittuja paikkoja lasten kanssa ovat mm. eläintarha (siellä on jotain pääsiäisohjelmaa yleensä lapsille) sekä Sea life Olympiaparkissa. Paikkojen aukiolot pääsiäisenä kannattaa tarkistaa nettisivuilta.

Toivottavasti näistä oli Baijeriin matkustaville apua! :) Kysykää, jos en jotain hoksannut kertoa. Kolme vuotta sitten söimme pitkäperjantain aterian terassilla.


Hyvää pääsiäisen odotusta kaikille toivotellen,


3 kommenttia:

 1. Apua miten ihana näköistä! Toivottavasti tänä pääsiäisenä on samanlaista. Itse jännitän miltä näyttää New York tänä pääsiäisenä. Tuskin noin hienolta kuin teillä muutama vuosi sitten, mutta toivotaan, että on edes aurinkoista.

  VastaaPoista
 2. IHANAN kevät tunnelma :) voi että sentään, tänne Norjaankin odotellaan kovasti josko se kevät jo tulisi...
  Kaunis kattaus, niin freesin näköinen.
  Lämpimät terkut täältä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Maria !

  Kaikki vinkit laitettu korvan taakse, nämä olivat hyvä apu !

  Nyt vaan toivotaan, että saadaan sairastelut kuriin ja päästään reissuun..

  Hauskaa lomaa teille ja Iloista Pääsiäistä !

  Ulla

  VastaaPoista