Tässäpä tulee tietoa synttäripäivän leipomuksista ja vastauksia muihin kysymyksiin. Aloitetaan täytekakun ohjeella.
Pojan synttärikakku rakentui kahdesta suklaisesta kakkupohjasta. Tein ne kahteen erikokoiseen vuokaan. Teen kaikki täytekakkupohjat samalla ohjeella, jota olen käyttänyt jo kymmenen vuotta.
Tarkkoja määriä mihinkään ei ole, vaan kaikki riippuu siitä, monenko munan kakun tekee. Isompaan pohjaan laitan yleensä 6 munaa, pienempään 4.
Täytekakkupohja (perus):
Ota kolme isoa lasia. Riko ensimmäiseen lasiin niin monta munaa, kuin kakkuun tulee. Kaada sitten toiseen mukiin sokeria yhtä paljon kuin toisessa lasissa on munia. Ja kolmanteen laita vehnäjauhoja yhtä paljon kuin toisessa lasissa on sokeria. Sekoita jauhojen joukkoon teelusikallinen leivinjauhetta.
Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Tässä ei nyt kannata oikaista, vaan sinnikkäästi vain vatkata niin kauan, että vaahto on tarpeeksi kuohkeaa. Lopuksi lisää jauhoseos, mutta älä vatkaa enää turhaan. Taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paistetaan n.175 asteessa 35-40 min. uunin tehoista riippuen.
Tämä on siis peruskakkupohja. Suklaakakkupohjan saa, kun puolet jauhoista korvataan tummalla kaakaojauheella.
Poika halusi meillä täysin suklaisen kakun, joten täytteetkin olivat suklaisia. Halkaisin kakku pohjan neljään osaan. Yhteen väliin tuli suklaamoussea, jonka tein valmispaketista. Kahteen muuhun väliin tuli vanilja-suklaa-kermaseosta. Tai en koskaan käytä oikeaa kermaa, koska se ei vaan minusta maistu hyvälle. Käytän kasvirasvasta valmistettua kerman tyyppistä juttua, jonka voi vatkata kuten kerman. Ei ole niin rasvaista eikä maistu pahalle :) Tuo kasvirasvakerma kovettuu myös nopeammin ja se on helppo levittää kakun keskelle, kun se ei pursuile välistä. Kermaseos on siis vain vatkattua kermaa, tummaa kaakaojauhetta ja vaniljaesanssia. Seoksesta tulee sitä tummempaa, mitä enemmän kaakaojauhetta käyttää.
Tein ensin yhden kakun valmiiksi ja laitoin siihen päälle valkoisen sokerimassa. Käsittelin sokerimassaa ensimmäistä kertaa itse. Ja käytän kyllä toisenkin kerran. Minusta sokerimassa on paljon helpompaa käsitellä kuin marsipaani ja maistuukin paremmalle. Toisen kakkupohjan kokosi ja täytin toisen kakun päällä. Ennen sokerimassaa tein kakun päälle voikreemin, jotta kakun pinnasta tulee tasainen. Ja lopuksi vain sokerimassa päälle.
Vinkkejä sokerimassan kanssa työskentelyyn:
Sokerimassaa kannattaa ensin pehmittää käsissä, jotta sitä on helppo kaulita. Kaulitse massa leivinpaperin päällä, johon on levitetty tomusokeria, näin massa ei tartu leivinpaperiin kiinni. Mitä ohuemmaksi kaulitset, sitä helpommin massa repeilee. Massa on helppo liikuttaa kakun päälle kierittämällä se kaulimen ympäri. Kakun päällä massaa on helppo muotoilla haluttuun muotoon.
Kaulitusta massasta saa helposti kivoja kuvioita esim. taikinahyrrän avulla. Itse kaulitsin eri värisiä massoja ja tein hyrrällä raitoja kakun reunoihin ja rusetin eteen. Sokerimassa on todella makeaa, joten jos haluaa välttää äklömakean kakun, kannattaa täytteeksi valita ei-niin-sokerisia-juttuja. :)
Voikreemi:
125 g margariinia
0,5 tl vanilijasokeria
250 tomusokeria
1 rkl vettä
Notkista margariini vatkaimella. Sekoita tomusokeri ja vaniljasokeri margariinin joukkoon vähän kerrallaan samalla vatkaten. Lopuksi lisää vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa. Tämä määrä riittää yhden pohjan kuorruttamiseen.
Tältä kakku näytti sisältä :)
Suklaamuffinssit:
100 g voita
2,5 dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1. Sekoita pehmeä rasva, munat, maito ja sokeri keskenään.
2. Sekoita toisessa astiassa kuivat aineet ja lisää ne vähitellen rasvaseokseen samalla vatkaten.
3. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa n.20 minuuttia.
4. Kuorruta jäähtyneet muffinssit vanilja-suklaa-kermaseoksella.(kts. ohje yllä.)
Jos muffinsseista haluaa vieläkin suklaisempia, voi sekaan rouhia tummaa suklaata.
Muffinssit kohoavat todella hyvin!
Ja sitten koristelukysymyksiin. Melkein kaikki koristeet tilasin Saksalaisesta nettikaupasta. Pillit ja seinällä roikkuvat paperikoristeet ovat Miss Etoilen mallistoa. Heillä oli samoja juttuja myös vaaleanpunaisena, mutta meille tämä vaaleanvihreä oli just sopiva :) Myös posliininen elefanttimuki ja lautanen on heidän mallistoaan. Suomessa heidän tuotteita myy ainakin Kaunis Pieni Elämä Annen -nettikauppa.
Paperisalkku on jo vanha, ostettu Butlersilta varmaan neljä vuotta sitten. Butlersilta on ostettu myös pienet juomapullot jo pari vuotta sitten. Apina lautaset ja -mukit tilattiin nettikaupasta. Mm. Amazon toimittaa Suomeen ja heiltä niitä ainakin löytyi.
Mukavaa päivää!
Paljastatkos vielä sen saksalaisen nettikaupan koristeluihin.
VastaaPoistaNimimerkillä Ensi-kuussa-Tyttären-synttärit
Suurimman osan jutuista tilaan lähes aina Münchenissä olevasta Nostalgieimkindenzimmeristä (http://www.nostalgieimkinderzimmer.de/). Todella hyvä ja nopea palvelu. Monesti on jo seuraavana päivänä tilaamisesta tullut paketti perille. Katselin heidän Miss Etoilen juttuja juuri ja näyttäisi suurin osa koristeista olevan loppuunmyytyjä. Toinen hyvä kauppa on Kirsch Interior (http://www.kirsch-interior.de/shop/), josta olen myös joskus tilannut. Heillä näyttäisi koristeita olevan tarjolla.
VastaaPoistaNuo Miss Etoilen koristeet on kyllä käteviä, kun niitä pystyy käyttämään monta kertaa eri juhlissa. Itse meinaan tilata noita vaalenapunaisena elokuussa oleville vauvakutsuille ja varmasti ne käy sitten myös tyttären synttäreillä syksyllä.
Toivottavasti näistä oli apua!
Kiitos! Suklaamuffinsseja taidetaan kokeilla jo huomenna!
VastaaPoistaSiis aivan ihanat juhlat!! :) Ja nuo muffinsit, nams! :) Minkälaisessa vuoassa paistoit muffinit, vai miten sait pohjan taikinan värityksen kaksiväriseksi? Vai paistuiko vuoan pinnassa ollut taikina vain tummemmaksi, vai mistä johtuu hauska väritys? Aivan kuin olisit käyttänyt kahta taikinaa, toinen vaaleampaa ja toinen tummempaa.. Ihanan näköisiä! T: Anna
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Anna! Paistoin muffinssit sellaisessa muffinssivuoassa, jonka paistokohdat olin voidellut ja korppujauhottanut. Tuo vaaleampi väri johtuu siis korppujauhoista :) Yleensä teen muffinssit paperivuokiin, mutta tekohetkellä huomasin, että meillä oli vain prinsessavuokia kaapissa ja ajattelin, että ne saattaisi saada "pientä" vastarintaa aikaiseksi miesväessä :) Siispä paistoin nuo vuoassa.
VastaaPoistaHei Maria...kiinnostuin tuosta Maisons du Monde -nettikaupasta, mutta ymmärsinkö oikein, että sieltä ei saa tilattua tuotteita Suomeen ollenkaan?
VastaaPoistaHeippa! Valitettavasti Maisons du Monde ei toimita Suomeen :( Moni muukin on kysellyt samaa, heillä on niin ihania tuotteita kohtuuhintaan, mutta ainut pohjoismaa, johon saa tilattua on Tanska...
Poista