perjantai 21. syyskuuta 2012

Omenasatoa

Syksy on saapunut meillekin. Esikoisemme aloitti viime viikolla koulutien ja totuttelemista on ollut itse kullakin kaikkiin muutoksiin :) Kyllähän se päivä on jotain aivan erityistä, elämän ensimmäinen koulupäivä. 

Täällä koulunaloitus on juhlapäivä. Isovanhemmat tulivat Suomesta pari päivää ennen h-hetkeä. Aamu alkoi juhlallisuuksilla isossa liikuntahallissa ja sieltä 1. luokkalaiset siirtyivät opettajien johdolla tutustumaan omiin luokkiinsa. Jokainen kantoi omaa Schultüteä, joka oli joko askarreltu tai ostettu. Tüte oli täytetty pienillä lahjoilla ja makeisilla. Vanhemmat saivat odottelun aikana juoda kahvia ja tutustua rauhassa kouluun. Ensimmäinen koulupäivä päättyi puolilta päivin lähikirkossa järjestettävään siunaustilaisuuteen, jossa jokainen lapsi siunattiin koulutielle (sekä katolilaiset että luterilaiset samassa kirkossa). Päivä oli ikimuistoinen!

Nyt olemme viettäneet "normaalia" arkea viikon ja käyneet vähän kuvailemassa. Yksi ilta mies ehdotti, että otetaan kamerat ja kuvaillaan lapsia omppupuiden alla. Ompuista onkin tehty vaikka mitä herkkuja, mutta niistä lisää myöhemmin...

Ihanaa viikonloppua!

14 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kivalta, että ensimmäisestä koulupäivästä on tehty juhlapäivä:) Sitä lapsetkin odottaa paljon mieluummin kuin tylsää koulun alkua:)
  Ihania kuvia taas kerran! Mukavaa viikonloppua teille sinne!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! :) Minustakin tämä on tosi ihana perinne, että ensimmäinen koulupäivä on juhlapäivä. Monet menevät ulos syömään, me teimme kakun ja avasimme yhdessä shultüteä. :)

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia! <3 Onnea koulutielle, ensimmäinen päivä juhlallisuuksineen kuulostaa ikimuistoiselta sekä koululaiselle että vanhemmille. :)

  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Oli kyllä aivan mahtava kokemus päästä kouluun mukaan ja nähdä, miten kaikki vanhemmat olivat innoissaan, lapsista puhumattakaan :)

   Poista
 3. Suloisia kuvia ja ihana tunnelma. <3
  Onnea pienen koulutielle, jäi varmasti kauniit muistot ensimmäisestä päivästä.

  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
 4. Kiva, että kerrot suomalaisille noista koulunaloitusrituaaleista. Se on tärkeä juhla, ja opettajat näkevät sen edestä vaivaa. Hyvä, että joku Suomessa tietää, että Baijerissa juhlitaan muutakin kuin oluenjuontijuhlaa, Oktoberfestiä. Pienet ihmisetkin ovat tärkeitä ja uutisen arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! :) Mielelläni jaan kokemuksia täältä meiltä ja varsinkin tällaset positiiviset kokemukset on ilo jakaa teidän lukijoiden kanssa! Täällä minusta kyllä paljon panostetaan lapsiin ja tämä koulun aloitus on vain yksi hieno esimerkki, miten lapsia innostetaan. Ja on minusta opettajienkin puolesta kiva, että heidän työtään kunnioitetaan :) Minusta koulun aloitus on pienen elämässä iso asia ja sitä onkin syytä juhlia!!

   Poista
 5. Kiva tuo siunausjuttu lapsille:).

  Ihania omppukuvia kans<3.

  Leppoisaa suunnuntaita sinne.

  Jamssi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jamelia! Minustakin tuo siunaustilaisuus oli tosi ihana ja koskettava. Toivoisin, että tämä tapa säilyy ja olisi joka paikassa myös Suomessakin!

   Poista
 6. Minua alkoi tämän jutun myötä kiinnostaa koulunaloitustötteröt siinä määrin, että kävin katsastamassa saksankielisestä wikipediasta, mitä siellä sanaotaan niistä. Ja sieltä löytyikin tosi kiinnostavaa tietoa, joka yllätti ja ilahdutti. Mahtavatko saksalaiset lapset itse tietää, miksi niitä tehdään ja annetaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehellisesti sanoen täytyy myöntää, että ei itsellänikään ollut mitään tietoa, miksi shultüte tehdään :) Jotenka itsekin kävin kurkkaamassa wikipediasta ja kiva idea tosiaan on takana, että ennen se on viety kouluun "schultütepuuhun" ja kun tüte on "kypsä" poimittavaksi, on lapsi valmis kouluun. Se onkin lapselle tosi tärkeää, että nyt on jo "iso" ja voi mennä kouluun. En kyllä usko, että saksalaiset lapset tietävät perinteestä, lähinnä he nykyään odottavat lahjoja ja makeisia :) Minusta tuo askartelu oli tosi ihanaa ja yhdessä pojan kanssa sitä ideoimme pitkään.

   Poista
 7. No eiköhän alkuperäinen idea tötteröissä ollut, että helpotetaan suurta elämänmuutosta makean voimin? Näin muistan kuulleeni joskus täällä. Nykyäänhän tötteröstä löytyy jos jonkinlaista. Makeisten lisäksi kyniä, leluja, kirjoja ... melko painavia ovat :)
  Hyvää koulunalkua teille Poingiin! Ja mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä ohjeistettiin vanhempainillassa ennen koulun aloitusta, että ei saa liikaa laittaa painavia tavaroita, että lapsi jaksaa sen itse kantaa koko päivän. Ja totta, pitkä päivä sitä on kannella, jos sisällä on vaikka kirjoja :D

   Kiitos, koulu on lähtenyt hyvin käyntiin ja syksykin alkaa pikku hiljaa saapua! :)

   Poista